Uuden kodin rakentamisen suunnittelua

Haaveissa sähköauto tai poreallas? Näin suurennat sähköliittymää, kun energiantarve kasvaa

Kun koti vaihtuu, kesämökki laajenee tai taloon tulee uusi suuri sähkölaite, vanha sähköliittymä saattaa jäädä liian pieneksi. Liittymän suurentaminen hoituu parhaimmillaan parissa viikossa, mutta toisinaan sitä varten tarvitaan myös muutostöitä. 

Arkemme sähköistyy vauhdilla, ja kasvava sähkönkulutus voi saada yhden jos toisen sulakkeet paukkumaan. Sekä sulakkeet että hermot säästyvät, kun muistaa heti uuden härvelin hankinnan yhteydessä suurentaa sähköliittymää. 

”Sähköliittymän koko on tavallisesti mitoitettu riittävään käyttöön, mutta kapasiteetti saattaa tulla vastaan, kun edessä on jokin isompi muutos”, sanoo liittymäasioiden asiakaspalvelupäällikkömme Mira Poutala.  

Ihan mikä tahansa kodinkonehankinta ei siis sähköliittymää hetkauta. Yleensä suurennustarpeen aiheuttaa jokin suurempi sijoitus, esimerkiksi sähköauto, ilmavesilämpöpumppu tai maalämpöön siirtyminen. 

Kuvassa asiakaspalvelupäällikkömme Mira Poutala
Kuvassa asiakaspalvelupäällikkömme Mira Poutala

Sähköliittymä suuremmaksi hyvissä ajoin 

Kun edessä on isompi hankinta, sähkönkulutuksen kasvusta kannattaa kysäistä sähköurakoitsijalta. Hän tekee laskelmat sähköntarpeesta ja toimittaa tiedot uuden liittymän koosta suoraan meille. Näin saat sähköliittymän mitoitettua juuri omaan tarpeeseesi sopivaksi. 

Sähköliittymän hintaan vaikuttaa sijainti ja pääsulakkeen koko. Tarkat lukemat voit kurkistaa kätevästi liittymähinnastostamme. Lisäliittymän hinta määräytyy uuden tulevan liittymän ja nykyisen liittymän välisestä hinnanerotuksesta. 

”Sähköliittymän suurennus vaatii joskus myös pääkeskuksen ja liittymiskaapelin muutostöitä”, Mira kertoo. ”Me Nivoksella teemme tarvittaessa myös muutostyöt. Vaihtoehtoisesti oma sähköurakoitsija voi tehdä ne.” 

Yleensä toimitusaika on noin kaksi viikkoa, mutta toisinaan vaikkapa syrjäisen sijainnin vuoksi sähköverkosto tarvitsee nykyisen verkon vahvistamista. Silloin toimitusaika on vähintään kahdeksan viikkoa. 

Sähköliittymän suurentaminen kannattaa hoitaa siis heti alkumetreillä. Näin pääset nauttimaan uudesta hankinnastasi ilman huolta siitä, että poreallas viilenisi tai sähköauto hyytyisi pihaan! 

5 vinkkiä: Tarkista sähkönkulutuksesi näissä tilanteissa 

  • Vaihtamassa sähköautoon? Tavallisen sähkösopimuksen paukut eivät aina riitä tiedostavalle autoilijalle. 
  • Haaveissa isommat neliöt? Uuden asunnon sähkönkulutus kannattaa tarkistaa viimeistään, kun muuttopöly on laskeutunut. 
  • Siirtymässä maalämpöön? Erityisesti ilmalämpöpumpun ja maalämmön yhdistelmä saattaa syödä aiempaa enemmän energiaa. 
  • Lisää virtaa perintöpirttiin? Kesäpaikkakin ansaitsee sujuvan arjen! 
  • Ulkoporeallas harkinnassa? Ympärivuotinen pulikointi voi lisätä merkittävästi sähköntarvetta.

Esimerkkitapaus: Lisää virtaa vanhalle kesäasunnolle

Kun hausjärveläinen Anni Suni osti 10 vuotta sitten vanhan, 1930-luvulla rakennetun omakotitalon, sen kuudessa huoneessa oli vain kattovalot ja yksi pistorasia per huone. Kärkölässä kesäasuntona toimiva talo oli kipeästi sähköremontin tarpeessa. 

”Sähköt taloon on vedetty tiettävästi jo 1938, joten pitkään on näillä tehoilla pärjätty. Koko ajan sai kuitenkin vähän jännätä, onko sähkölaitteiden käyttö turvallista. Uusia laitteitakaan ei taloon uskaltanut hankkia, vaikka toiveissa oli patterit, mikro ja vedenkeitin”, Anni kertoo. 

Perinteiseen tyyliin taloa kunnostava Anni löysi lopulta hyvän sähköurakoitsijan, joka arvioi sähköntarpeen ja teki sähkötyöt siisteillä pintavedoilla vanhaa tyyliä kunnioittaen. Nopeasti kävi selväksi, että vanha yksivaiheliittymä oli kolmivaiheistettava. 

Annin onneksi tontin vanhan ilmajohdon tilalle oli muutama vuosi sitten Nivoksen toimesta asennettu maakaapeli, jossa oli valmis varaus kolmivaihesähkölle. 

”Liittymän suurentaminen sujui nopeasti, meniköhän viikko tai pari kun Nivokselta ilmoitettiin, että sähkäri sai tulla kytkemään uuden sähkökaapin, pistorasiat ja valot paikalleen”, Anni kertaa keväistä sähköremonttia.  

Vanhasta sähköliittymästä sai laajennuksen yhteydessä puolet hyvitystä, ja itse sähkölasku kasvaa perusmaksun osalta arviolta 100 eurolla vuodessa. Liittymän päivittäminen oli Annin mielestä kohtuullinen investointi.  

Seuraavaksi sähköremontti etenee vaiheittain huoneesta toiseen. Vanhoja valaisimia keräävä Anni sai jo kunnostetut kruunu- ja vintagevalaisimet turvallisesti käyttöön. 

”Toiveissa on saada vielä kaivoon sulanapitokaapeli ja autolle lämmityspistoke. Parasta on, että saan nyt turvallisin mielin suunnitella taloon uutta.” 

Kiinnostuitko?

Jos haluat hankkia uuden sähköliittymän tai suurentaa nykyisen liittymäsi pääsulakekokoa, ota yhteyttä liittymäpalveluumme! Kerromme lisää liittymän toimittamisesta.

<< Palaa takaisin

<< Tutustu Nivoksen vuoteen 2022